Tek ebeveynli aileler herhangi bir sebepten ötürü ağırlıklı olarak tek bir ebeveynin çocuğu veya çocukları yetiştirdiği ailedir. Bunun sebebi ölüm, boşanma veya ayrı yaşama olabilir. Sonuç olarak finansal, psikolojik veya toplumsal zorluklar ortaya çıkabilir.
Bu zorluklar neler olabilir?
Tek ebeveyn çalıştığından ev ve aile için finansal zorluk oluşabilir.
Velayet davaları, bu davalar ile ilgili devam eden problemler veya diğer ebeveynin çocuğu görebileceği zamanlar ile ilgili sorunlar olabilir.
Her iki ebeveynin de çocuklar ile geçirebileceği daha az zamanı ve şansı olur.
Özellikle çocuk ile beraber yaşayan ebeveynin evde ve çocuk bakımında aldığı destek azaldığı, ayrıca rolleri ve sorumlulukları arttığından yorgunluk yaşanabilir. Bu nedenle çocuğu ile geçirdiği zaman daha az ve kalitesiz olabilir.
Ebeveynler arasında hala bir tartışma veya anlaşamadıkları bir konu olması aile için huzursuzluk yaratabilir.
Ebeveynlerin ayrılmaları çocuğun okul performansında ve/veya sosyal ilişkilerinde problemler oluşmasına yol açabilir.
Ayrılmanın sonucu olarak ebeveynlerin aileleri arasında da anlaşmazlıklar oluşmuş olabilir.
Tek ebeveynin ek olarak yaşadığı bir başka kaygı de çevre ve tanıdık veya tanımadık insanların düşünceleri ve yorumları, yani toplumsal önyargılardır.
Ayrıca, eski eşlerin öncesinde görüştükleri ortak sosyal çevrelerinden ayrılma veya sosyal etkileşimden kaçınma davranışları görülebilir. Bu genellikle boşanmış kadınların veya erkeklerin dışlanma korkusu veya toplum tarafından halen stereotipik şekilde ayrışmasından kaynaklı, çoğunlukla arkadaş edinmekte ve arkadaşlıklarını sürdürmekte zorlanabilirler.
Ebeveynlerin yeni kişilerle romantik veya platonik ilişkiler kurmaları her açıdan gerginlik yaratabilir.
Bir boşanma veya kayıp süreci ebeveynlerde depresyon veya kaygı gibi bazı psikolojik problemleri de beraberinde getirebilir. Bu sorunlar çocuğun ebeveyn rolüne bürünmesine sebebiyet verebilir. Anne veya babanın psikolojik sağlamlıkları sarsıldıysa, evin, ebeveynin bakımı veya finansal konular çocuğa kalabilir. Genel olarak, çocuklarda, psikolojik ve/veya davranışsal sorunlara yol açabilir.
Bu zorlukları azaltmak veya ortadan kaldırmak için kullanabileceğiniz bazı yöntemler neler olabilir?
Çocuklarınıza zaman ayırın, onların sevdiği kitapları okumak, oyun oynamak gibi aktiviteler düzenleyin. Sevginizi fiziksel veya duygusal olarak göstermekten çekinmeyin.
Uyanma, kahvaltı, evden çıkma, akşam yemeği, yatma gibi günlük aktivitelerin bir rutin içinde olması çocuğun hayatına bir düzen katacaktır. Bu şekilde çocuk ne zaman ne beklemesi gerektiğini bilecek ve gündelik ev hayatı kolaylaşacaktır.
Çocuğunuza sizin dışınızda biri bakım verecekse bu kişiyi dikkatli seçin. Hem güvendiğiniz, hem de çocuğunuza gelişim için ihtiyacı olan desteği ve bilgiyi verecek birini seçin. Büyük çocuklarınızdan bakım için yardım isterken dikkatli olun. Sizin ve çocuğunuzun hayatına giren yeni yetişkinler olduğunda çocuğunuzu onların bakımına bırakırken dikkat edin.
Çocuğun hayatında bir düzen sağlamak amacıyla kesin kurallar koyun ve bu kuralları uygulayın. Çocuğunuzun hayatındaki diğer yetişkinlerin de bu kuralları uyguladığına emin olun. Çocuğunuzu ödüllendirmek istediğinizde bu kuralları tekrar gözden geçirin.
Çocuğunuz tek ebeveyn ile büyüdüğü için kendinizi suçlu hissetmeyin. Bunun sonucu olarak çocuğunuzu şımartmayın, kuralları uygulamakta kararlı olun.
İyi bir planlama ile kendinize zaman ayırın. Belli sürelerde arkadaşlarınızla görüşün veya tek başınıza zaman geçirin. İyi beslenin, egzersiz yapın ve bol bol uyuyun.
Ailenizden veya arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin. Devlet yardımlarını araştırın, diğer tek ebeveynler ile birbirinize destek olun.
Çocuğunuzla konuşun ve durumu uygun bir şekilde açıklayın. Çocuğunuzun korkularını ve endişelerini dinleyin ve bunları dindirmek için elinizden geleni yapın veya yardım alın. Eğer mümkünse eski/eşinizle çocuğunuz ile ilgili konularda iletişimi kesmeyin ve onun ihtiyaçlarını önde tutun.
Çocuğunuzun hayatını etkileyen veya bilmesi gereken konular dışında, kendi sıkıntılarınızı çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Finansal problemler, eski eşler ile ilişki gibi konuları çocuğunuza yansıtmayın.
Çocuğunuza sadece ikinize ait olan bir zaman ayırın. Bu zamanı çocuğun yaşına göre ikinizin de sevdiği bir aktivite ile doldurun. Bu oyun oynamak, kitap okumak veya dışarıda ilgi çekici bir aktivite olabilir.
11.Rol model oluşturun.
Eğer çocuğunuzun diğer ebeveyni çocuğun hayatında değil ise, bu cinsiyetten birini rol model olarak çocuğun hayatına tanıtabilirsiniz. Bu kişi romantik bir partner değil, çocuğun güvenebileceği ve çocuğun hayatında düzenli olarak bulunan biri olmalıdır. Böyle bir seçeneğin olmadığı bir durumda çocuğuna karşı cins ile ilgili pozitif mesajlar verin ve toplumsal yargı ve önyargılardan etkilenmemesi için çabalayın. Pozitif olun ve bu konu ile ilgili sorularına cevap verin.
Boşanma veya kayıp sürecini kabullenmiş hissediyorsanız ve hayatınıza yeni bir partneri dahil etmeyi düşünüyorsanız, çocuğunuzun eski eşiniz ile ilgili olan süreci kabullendiğini gözlemlemenizde fayda vardır. Ardından, yeni partnerinizi çocuğunuzun rutinini etkilemeyecek şekilde ailenize dahil etme konusunda, çocuğunuz ile fikir alışverişinde bulunun.
Siz veya çocuğunuzun yardıma ve desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir psikolog veya aile danışmanına başvurun.
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/single-parent/art-20046774
https://www.apa.org/topics/single-parenthttps://www.researchgate.net/publication/335594984_TEK_EBEVEYNLI_AILE_BAGLAMINDA_YASAYAN_ANNELERIN_SOSYAL_VE_PSIKOLOJIK_PROBLEMLERI_KUCUKCEKMECE_ORNEGI
ÇAPAR, K. C. (2019). Tek Ebeveynli Aile Bağlamında Yaşayan Annelerin Sosyal ve Psikolojik Problemleri: Küçükçekmece Örneği. Turkish Studies-Social Sciences, 144(Volume 14 Issue 4), 1331-1354. doi:10.29228/turkishstudies.23314
https://aep.gov.tr/wp-content/uploads/2019/01/Tek-Ebeveynli-Aileler.pdf
https://www.ailevecalisma.gov.tr/uploads/athgm/uploads/pages/arastirmalar/tek-ebeveynli-aileler.pdf